Κρητική Διατροφή

Γιατί είναι τόσο διάσημη;

Η κρητική διατροφή αποτελεί σύμμαχο της καλής υγείας και μακροζωίας.
Επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι είναι το κατεξοχήν υγιεινό μοντέλο.

Όλα ξεκίνησαν το 1947, όταν το Ίδρυμα Rokfeler επισκέφτηκε την Κρήτη με σκοπό να ελέγξει την κατάσταση της υγείας των κρητικών μετά τον πόλεμο.Τα αποτελέσματα της έρευνας ήταν εντυπωσιακά, καθώς οι κρητικοί ήταν κατά 90% υγιέστεροι σε σύγκριση με τον Αμερικάνικο λαό. Η μόνη εξήγηση που μπόρεσε να δοθεί ήταν η Κρητική Διατροφή.

Δέκα χρόνια αργότερα, ο Δρ Ancel Keys πραγματοποίησε την μελέτη των επτά χωρών, η οποία ανέδειξε την Κρητική Διατροφή. Οι χώρες που μελετήθηκαν ήταν η Ολλανδία, η Φιλανδία, η Ιαπωνία, οι Η.Π.Α και οι Μεσογειακές Χώρες: Ιταλία, Γιουγκοσλαβία και Ελλάδα, επιλέγοντας από την χώρα μας την Κρήτη και την Κέρκυρα.
Από όλες τις ομάδες που συμμετείχαν στην έρευνα εκείνη της Ελλάδας και ιδιαίτερα η ομάδα της Κρήτης παρουσίασε το χαμηλότερο ποσοστό θνησιμότητας.  Μέσα από αυτή τη μελέτη αναδείχθηκε η κρητική διατροφή ως η καλύτερη για υγεία και μακροζωία.

Ακολούθησαν και άλλες έρευνες, όπως εκείνη του Πανεπιστημίου Κρήτης και αργότερα του Γάλλου γιατρού Σερζ, οι οποίες έδειξαν και πάλι το μεγαλείο της κρητικής διατροφής.

Η αποτελεσματικότητα της οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητα των τροφών σε αντιοξειδωτικά, ω3 λιπαρά, μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και φυτικές ίνες, που μειώνουν τον κίνδυνο σοβαρών ασθενειών, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, η παχυσαρκία, τα καρδιαγγειακά και ο καρκίνος.

Η αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, η χρήση ελαιολάδου, ο περιορισμός των ζωικών και των κορεσμένων λιπών και η κατανάλωση οσπρίων και ψαριών αποτελούν τις κατευθυντήριες γραμμές της κρητικής διατροφής.

Ας μελετήσουμε όμως αναλυτικά τα διατροφικά οφέλη που περιλαμβάνουν οι συγκεκριμένες τροφές στην Κρητική Δίαιτα.

• Τα χόρτα και τα λαχανικά, και κυρίως άγρια χόρτα, (τα οποία καταναλώνονται ωμά, σε σαλάτες, πίτες και πιτάκια ή και μαγειρεμένα, ακόμη και με κρέας) αλλά και τα όσπρια είναι πλούσια σε φυλλικό οξύ, ασβέστιο, αντιοξειδωτικά, βιταμίνες Ε και C, μέταλλα, ω3 λιπαρά οξέα, λινολενικό οξύ, β-καροτένιο, ρεσερβατρόλη, σελήνιο.
• Τα εποχιακά φρούτα, το μέλι με καρύδια, τα ξερά σύκα γεμιστά με καρύδια, η μουσταλευριά και τα ξεροτήγανα τα οποία και αποτελούν τα δημοφιλέστερα γλυκά περιλαμβάνουν φυτικές ίνες, ιχνοστοιχεία, βιταμίνες, φυλλικό οξύ, βιταμίνη C, καροτενοειδή, λινολενικό οξύ.
• Το ελαιόλαδο, η μοναδική λιπαρή ύλη της διατροφής, περιλαμβάνει πολυφαινόλες που προστατεύουν την LDL (καλή) χοληστερόλη από την οξείδωση.
• Το ψάρι περιέχει σελήνιο, λιπαρά οξέα DHA.
• Το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, περιλαμβάνουν πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, ασβέστιο.
• Το ψωμί, οι ελιές και το κόκκινο κρασί έχουν πολυφαινόλες και κυρίως ρεσερβατρόλη που προστατεύει από τον καρκίνο, φυτικές ίνες.

Πηγές: stogiatro.gr, ekriti.gr

Go back

Συνεργάτες

Επιτυχημένες συνεργασίες βασισμένες στην υπευθυνότητα, την αξιοπιστία & τις ποιοτικές υπηρεσίες μας,  με γνωστές εταιρείες λιανικού εμπορίου. 

Φόρμα συνεργασίας

Είστε έμπορος λιανικής και θέλετε να συνεργαστείτε μαζί μας;δες τη φόρμα

Συνεργασίες με παραγωγούς

Είστε παραγωγός και σας ενδιαφέρει να μιλήσουμε για πιθανή συνεργασία;μάθε περισσότερα

Συμμετοχή σε εκθέσεις

Η Creta-Supplies έχει σταθερή παρουσία σε σημαντικές εκθέσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικόμάθε περισσότερα

Πρόσφατες αναρτήσεις

Βρείτε μας

Μ. Πρεβελάκη 17-19, Ρέθυμνο 74100

Τηλ.: +3028310 20002 | 2831301337 Φάξ: +302831 100390 

Email: info@creta-supplies.gr 


Powered by HOTSoft.gr - websites, mobile apps & networks